Sıkça Sorulan Sorular

HEPDAK 2014 ve 2016 yıllarında YÖK tarafından ve 2018 yılında da Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından değerlendirilmiş, 26.12.2018 tarihli Kurul toplantısında Kalite Değerlendirme ve Tescil Belgesi’nin geçerlilik süresinin 25.12.2023 tarihine kadar beş yıl süreyle uzatılmasına karar verilmiştir. Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Hemşirelik eğitim programları yalnızca HEPDAK tarafından akredite edilmektedir.

Derneğe üyelik şartları şunlardır: Hemşirelik Lisans Eğitimi Akreditasyon Kurulu (HEAK) ya da HEPDAK komisyonlarında görev almış olmak veya değerlendirici eğitimine katılmış olmak, HEPDAK ve benzeri kuruluşlarda en az iki kez değerlendirme takımında yer almış olmak. Ayrıca, komisyonlara üye olan ya da değerlendirici eğitimi almış olan hemşirelik lisans/lisansüstü öğrencileri ile amaçları ve yürüttükleri etkinliklerle HEPDAK'ın amaçlarını destekleyecek olan kamu ve özel hukuk tüzel kişileri derneğin üyesi olabilirler.

HEPDAK ve HEAK komisyonlarına üye olan ya da değerlendirici eğitimi almış olan hemşirelik lisans/lisansüstü öğrencileri derneğin üyesi olabilirler.

Akreditasyon, eğitim kurumlarının kabul edilebilir bir kalitede eğitim vermelerini güvence altına almak üzere yapılan kurumsal bir değerlendirmedir. Yetkinliktir.

Hemşirelik Programlarının akredite olması, Türkiye'de hemşirelik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesi, daha iyi eğitilmiş ve daha nitelikli hemşireler yetiştirilerek güvenli ve etkili bakım sunulması ve toplumun sağlığının geliştirilmesine katkıda bulunması açısından önemlidir. YÖK’ün üniversiteleri değerlendirme ölçütleri içerisinde “akredite edilen program sayısı”nın yer alması, ÖSYM kılavuzunda akredite edilen programların belirtilmesi ve Yüksek Öğretim Kalite Kurulu’nun (YÖKAK) konuya ilişkin harekete geçirici çalışmaları hemşirelik programlarının akredite olmasının önemini arttırmaktadır.

- Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan ve YÖK tarafından tanınan yükseköğretim kurumlarındaki eğitim programları, akreditasyon amacıyla değerlendirilme başvurusu yapabilir.

- Başvuru yapan program, Hemşirelik Eğitim Programı olmalıdır (Başvuru yapan programın adında “hemşirelik” kelimesi bulunmalıdır).

- İlk kez başvuru yapacak bir programın, başvuru tarihinden önce mezun vermiş olması gereklidir.

- Hemşirelik programının Hemşirelik Fakültesi ise dekanının, Hemşirelik Yüksekokulu ise Müdürü’nün, Sağlık Bilimleri Fakültesi ise Hemşirelik Bölüm Başkanının hemşire öğretim üyesi olması gereklidir.

- HEPDAK’a akreditasyon için başvuruda bulanacak programdan en az bir öğretim üyesinin HEPDAK tarafından düzenlenen “Kurumlar İçin Eğitim Çalıştayı”na katılmış olması beklenmektedir.

Kurumların HEPDAK'a yazılı başvurusu her yıl 1-31 Ocak tarihleri arasında yapılır.

Akreditasyona karar veren bir hemşirelik programının öncelikle başvuru koşullarını sağlamış olması ve kurumun HEPDAK tarafından düzenlenen “Kurumlar İçin Eğitim Çalıştayı”na katılmış olması beklenir. Akreditasyona başvuru hazırlık sürecinde, eğitim programının HEPDAK standartlarını sağlama durumu bakımından gözden geçirilerek, HEPDAK standartlarının sağlanmadığı alanlarda iyileştirmelerin yapılması ve her bir standardın sağlanma durumunun süreklilik kazanması yönünde çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Akreditasyon süreci eğitim kurumunun HEPDAK’a yazılı başvurusu ile başlar (01 Ocak- 31 Ocak) ve Özdeğerlendirme Raporu (ÖDR)’nun takımlar tarafından değerlendirilmesi, kurum ziyareti, değerlendirme raporunun HEAK'a teslimi, HEAK tarafından incelenmesi, kesin kararın alınması, kararın duyurulması (1 Ocak – 15 Nisan) ile sonuçlanır.

Değerlendirilecek programlar için akreditasyon değerlendirme bedelleri HEPDAK Web sayfasından duyurulmaktadır.(https://www.hepdak.org.tr/ucretler)

İlk değerlendirmede standartlarla ilgili herhangi bir eksikliği varsa “Akreditasyon vermeme”, eksiklik yok, zayıflık yok ise “5 yıl süreli akreditasyon verme”, eksiklik yok, zayıflık var ise “2 yıllık akreditasyon + ara değerlendirme” kararı verilir. Ara değerlendirmede; devam eden zayıflık var ise “Akreditasyon vermeme”, devam eden zayıflık yok ise “3 yıl süreli akreditasyon verme” kararı verilir.

Evet itiraz edilebilir. İtiraz süreci ile ilgili bilgiler “HEPDAK - Değerlendirme ve Akreditasyon Uygulama Esasları Yönergesi (Sürüm:3.0 - 17.02.2020)” Madde14’te yer almaktadır. (https://www.hepdak.org.tr/doc/a3_v3.pdf)

HEPDAK tarafından akredite edilmiş bir programda gerçekleşen ve programın akreditasyon statüsünü etkileyebilecek alanlardaki değişikliklerin HEPDAK'a bildirilmesi kurumun yönetim yetkilisinin sorumluluğudur. Değerlendirme Dönemi İçindeki Değişiklikler ile ilgili bilgiler “HEPDAK - Değerlendirme ve Akreditasyon Uygulama Esasları Yönergesi (Sürüm: 3.0 - 17.02.2020)” Madde 15’te yer almaktadır. (https://www.hepdak.org.tr/doc/a3_v3.pdf)

Akreditasyon süresi dolacak olan ve HEPDAK tarafından genel değerlendirme veya ara değerlendirme işlemi görecek programlar için değerlendirme isteyen bir kurum bu isteğini akreditasyon sürelerinin dolacağı tarihten bir yıl önceki Ocak ayının sonuna kadar yazılı olarak HEPDAK’a iletir. Değerlendirme isteği Ocak ayı sonuna kadar HEPDAK'a iletilmeyen programlar için kurumlar akreditasyon değerlendirme başvurusu yapmamış sayılır.

Bu durumda HEPDAK, program çıktılarında bir fark olup olmamasına göre karar verilmesini önermektedir. Kurumlara özgü farklar nedeniyle durumunuzun açıklığa kavuşması için HEPDAK’a başvurmanız önerilir.

Lisans eğitimi alan hemşirelik öğrencileri akreditasyon süreçlerinde değerlendirme takımları içerisinde öğrenci değerlendirici olarak yer alırlar. HEPDAK Değerlendirmelerine Öğrenci Değerlendirici Katılımı Uygulama Esasları Madde 3’de yer alan koşullara göre öğrenci değerlendirici olunabilmektedir. Ayrıntılı bilgiler (https://www.hepdak.org.tr/doc/b11_v3.pdf) adresinde yer almaktadır.